![]() |
Melih Cevdet Anday
Oturmuş bir ağacın altına
düşünüyordu,Ölümsüzlük Ardında Gılgamış Canı sıkkındı sanki ölümsüz Utnapiştim’in, Belki de düşünecek bir şey kalmamıştı, ondan, Şaştı beni görünce, ne, ölümsüzlük mü, niçin? Taşları kazıyıp altında yazılar arama, Süreklilik yoktur, bir söz yok sonsuza geçerli, Irmakların taşma zamanı sınırlı değil mi, Ne giz var, ne yokluk, bir bağıntı yalnız,değişen, Dam üstü gibi dümdüz olur yüzeyi yaşamın, Suyun altında, istersen, dikenli bir bitki var, Koparabilirsen geri verir yiten gençliği. Hep bizden, tanrılardan bilinir başa ne gelse, Ölümsüzlüğü araması da mı bizden peki, Akıntıyla derin sulara ulaştı şimdi de, Dibe daldı, ayağına ağır taşlar bağlayıp, Kopardı dikenli bitkiyi, kana boyandı su, Buz gibi kuyuda yıkandı ve dinlendi sonra, Biz göndermedik yılanı çiçeğin kokusuna, Kaptığı gibi kaçtı deri değiştirip hayvan, İkinci kez ağladı kıral, öğrenmişti artık, Kendim için istemedim, yemin ederim, dedi Götürecektim otu Uruk’un yaşlılarına. Bizi de şaşırttı bu söz, bunca eziyete katlan, Çölü, dağı aş, yaşlan, neymiş, yaşlılar içinmiş. |
Serbest stil aynı zamanda kulaç atma olarak da bilinir. Bu stille yüzerken, vücudunuz yüzüstü pozisyonda olacak ve yüzünüz suya bakacaktır. Gövdeniz sabit kalırken, kollarınızla suyu çekerken bacaklarınızla suyu iteceksiniz . Kollarınız dönüşümlü bir şekilde hareket edecektir. Bir kol sudan çıkarken, diğeri aşağı iner, kollar gövdenize yakın olacaktır. Su direncini en aza indirmek için her kol, parmaklar düz ve bir arada tutularak suya belirli bir açıyla yeniden girer.
Kollarınız sizi suda öne doğru çekerken, bacaklarınız biraz zorlanacaktır. Serbest stil tekniğini tamamlamak için bacaklarınız makas hareketini yapmalıdır. Dizleriniz hafifçe bükülür, ancak bacaklarınız her zaman altınızdaki yüzeye nispeten paralel kalacaktır. Ne kadar hızlı yüzmek istediğinize bağlı olarak, kol hareketinin tam döngüsü başına vuruş sayısını ayarlayabilirsiniz. Bacaklarınız serbest stilin önemli bir parçasıdır, ancak antrenman yapan yüzücülerin vücutlarında yaklaşık yüzde 10'luk itme gücü sağladıklarını unutmayın.
Serbest stil genellikle deneyimsiz yüzücüler için korkutucu görünür çünkü yüzünüzü suya sokmanızı gerektirir. Yüzünüzü suya sokmaya alıştığınızda, serbest stil döngülerine nefes almak nispeten kolaydır. Bir kol sudan çıkıp çıkarken, sadece yüzünüzü yana çevirir ve nefes alırsınız. Kol aşağı inerken yüzünüzü tekrar suya indirin. Bazı yüzücüler nefes almaya gelince taraf değiştirirken diğerleri bir tarafa yapışır.
Yarım saatlik serbest stil yüzme ile yüzlerce kalori yakabilirsiniz. Bu stilin en büyük faydası nedir?
Uzun mesafeli yüzücüler tarafından tercih edilen serbest stil, en etkili yüzme stili olarak kabul edilir. Serbest stil, daha fazla enerji harcamadan sizi diğer stillere nazaran daha uzağa götürür. Yüzme antrenmanlarınızı bir tur sayısına ayarlamayı seviyorsanız, bu hedefinize daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Serbest stil ayrıca size tam vücut egzersizi sağlar. Kollarınızdaki, bacaklarınızdaki, göbeğinizdeki ve sırtınızdaki kasları çalıştırır. Sırt kaslarınızı güçlendirmek için belirli bir yüzme stili arıyorsanız, serbest stil en iyisidir.
Serbest stil gibi, kurbağalama da kollarınız ve bacaklarınız için ayrı hareketler içerir. Vücudunuz serbest stilde olduğu gibi aynı yatay pozisyondadır, ancak kendinizi suda ilerletmek için farklı hareketler kullanacaksınız. Kollarınız aynı anda yarım daire şeklinde bir hareketle suyun altında birleşecektir. Dirseğinizden bükülmüş kollarınız, ileri doğru gider ve su altında kalarak göğsünüze doğru uzanır ve tekrar birleşir.
Kollarınız bu ritimde hareket ederken, bacaklarınız sizi kamçı tekmesi veya kurbağa tekmesi olarak bilinen bir teknikle ileri doğru iter. Bu vuruşu uygularken, bacaklarınız yaklaşık kalça mesafesi kadar arkanızda olmalıdır. Dizleriniz bükülmüş ve ayaklarınız fleksiyona gelmişken, bacaklarınızla vuruş yapın ve ardından düzgün bir çizgi oluşturmak için tekrar bir araya getirin. Bu hareketi kol hareketiyle uyum içinde tekrarlayın. En uygun ritim, ayak vuruşu yapılırken kollarınızın dinlenmesidir yani aynı anda hem kol çekişi ve ayak vuruşu yapmıyoruz.
Kurbağalama stilinin önemli parçası nefes alışınızdır. Bu vuruşun kol ve bacak hareketlerini başınız tamamen suyun üzerinde olacak şekilde tamamlamanız mümkündür. Vuruşu tamamlamak için nefes alma tekniğini eklemek istiyorsanız, her vuruş döngüsünde başınızı suyun altında eğeceksiniz. Genellikle burundan nefes verip dışarı çıkınca ağızdan almak daha verimlidir. Başınızı sudan çıkarmak ve nefes almak için omuzlarınızı kullanın. Kollarınız suda ilerledikçe, tüm omuzlarınız suya girecek ve başınızı bir kez daha suyun altında kalacaktır.
Yüzerken kulaç avantajı arıyorsanız kurbağalama ile seveceğiniz çok şey var. Her 30 dakikalık kurbağalama yüzme için yaklaşık 200 kalori yakacaksınız. Kurbağalama, öğrenmesi en kolay hareket olarak kabul edilir; bu, hareketlerinizi doğru yapıyorsanız çok fazla endişelenmeden egzersize konsantre olabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, yüzünüzü suya sokmaktan çekiniyorsanız bu stil sizin için idealdir.
Tüm yüzme stilleri gibi, kurbağalama birden çok farklı kas grubunu çalıştırır. Bu yüzme stili, göğüs kaslarınızı ve hamstringlerinizi çalıştırmak için özellikle iyi bir seçenektir. Uyluk kaslarınız, göbek kaslarınız ve kol kaslarınız da kurbağalamadan faydalanacaktır. Kurbağalama aynı zamanda harika bir kardiyo egzersizidir.
Kurbağalama en yavaş yüzme stilidir ve hızı tercih eden insanlar için bir sorun olabilir. Yine de bu olumlu kabul edilebilir. Çok yavaş olduğu için kurbağalama daha uzun süre yapılabilir ve dayanıklılık egzersizi olarak önerilir.
Diğer yüzme stillerinin çoğunun aksine, sırtüstü sırasında yüzünüz suda olmayacak. Bunun yerine, adından da anlaşılacağı gibi, suda sırt üstü olacaksınız. Sırtüstü tekniğinizi mükemmelleştirmek ve bu vuruşun faydalarından yararlanmak için bazı ipuçları:
Sırtüstü yüzmeyi neredeyse serbest stilin ayna görüntüsü olarak düşünebilirsiniz. Aşağıya bakmak yerine, suda yukarı doğru bakacaksınız. Kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirirken bu yatay pozisyonda kalacaksınız. Kollarınız sizi yel değirmeni benzeri bir hareketle ileri iter. Bir kol sudan çıkıp yukarı doğru hareket ederken, diğeri suda önünüze doğru ilerler. Bu hareketi değiştirerek hareket edeceksiniz - bir kol yukarı gelir ve diğeri aşağı iner. Suya geri dönerken kollarınızı kulaklarınıza yakın tutun. Ek olarak, su direncini en aza indirmek için kollarınızı olabildiğince düz ve parmaklarınızı birbirine yakın tutmak isteyeceksiniz. Kalçanızın suya düşmesini engellemeye çalışın. Kalçalarınızdaki çok fazla sarkma ileriye doğru ivmenizi yavaşlatacaktır.
Kollarınız sizi suya doğru çekerken, bacaklarınız serbest stil sırasında yapılan aynı makas hareketini yapıyor olacak. Bacak vuruşunu yaparken bacaklarınız hafifçe bükülecektir. Ne kadar hızlı hareket etmek istediğinize bağlı olarak vuruş sıklığına karar verebilirsiniz.
Sırtüstü stilin güzelliği, sadece kol ve bacak hareketlerinize konsantre olmanız gerektiğidir. Endişelenecek bir nefes alma tekniği yoktur çünkü yüzünüz her zaman suyun üzerindedir. Ama el sudan çıktığında yüzünüze bir miktar su gelecektir o yüzden nefes almanızı el su içinde iken yapmanız iyi olacaktır.
Sırtüstü yüzmek 30 dakikada yaklaşık 250 kalori yakacaktır. Yüzme stillerinin artıları ve eksileri genellikle sudaki zamanınızdan ne elde etmek istediğinize bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sırtüstü, diğer stillerden farklı birçok fayda sağlar. Örneğin, sırtınızı suda düz tutmak için kaslarınızın çalışması gerektiğinden, sırtüstü yüzme duruşunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kalça esnekliğinizi geliştirmenize de yardımcı olabilir. Diğer yüzme stilleri gibi, aynı zamanda kol, bacak ve karın kaslarınızı da çalıştıracaktır.
Başınızın konumu, sırtüstü stilin küçük bir dezavantajıdır. Görüş hattınız önünüzden çok yukarı doğru yönlendirildiğinden, bazı insanlar suda nereye gittiklerini göremedikleri için biraz tedirgin hissederler. Bir turu tamamlamak için kaç vuruş gerektiğini sayarak bunun üstesinden gelebilirsiniz veya kendinize tavanda veya havuz yan kısımlarında bazı noktalar belirliyebilirsiniz. Bu noktalar size durmanız gereken yeri belli edecektir.
Tüm farklı yüzme stilleri arasında kelebek muhtemelen en zor olanıdır. Kelebek yüzme, gelişmesi zaman alan büyük bir güç ve koordinasyon gerektiren bir stildir. İşte bu yüzme vuruşuyla ilgili bilmeniz gerekenler:
Kelebek yüzme, bir yüzücünün bu stilde yüzerken kollarının hareket etme şekline göre adlandırılmıştır. Kollarınız bir çift kanat gibi görünerek sudan birlikte yukarı ve dışarı çıkacak. Vücudunuz serbest stil ve kurbağalama hareketinin gerektirdiği yatay pozisyonda. Başparmaklarınız suya doğru bakacak şekilde kollarınızı önünüze koyarak başlayın. Dirsekleriniz hafifçe bükülmüş olarak kollarınızı aşağı ve dışarı doğru çekin. Kollarınız vücudunuzun önünde Y şeklinde olmalıdır. Kollarınızı vücudunuza paralel olarak suyun içinden geri çekin. Ardından, onları tekrar sudan çıkaracak ve döngüye yeniden başlayacaksınız.
Kollarınız bu döngüde hareket ederken, bacaklarınız yunus vuruşu olarak bilinen bir teknik kullanarak sürekli hareket edecektir. Yunus vuruşu sırasında, bacaklarınız tek bir düz çizgide birbirine yapışık kalır. Bacaklar birlikte yukarı ve aşağı hareket ederek sizi suda ileriye doğru iter. Yukarıya doğru vuruş yaparken ayaklarınızın topuk ve tabanı su yüzeyine gelecektir. Kollarınız suya girip aşağı doğru giderken ayak vuruşu yapacaksınız.
Kelebeğin nefes alma tekniği kurbağalama tekniğine benzer. Omuz kaslarınızı başınızı sudan yukarı çıkarmak ve sokmak için kullanacaksınız. Kollarınız toparlanırken ve tekrar yukarı çekmeye hazırlanırken nefes almak için yukarı çıkmalısınız.
Kelebek stili , diğer yüzme stillerine göre en fazla kaloriyi yakar, her 30 dakikada bir yaklaşık 450 kalori. Bu stil, karın ve üst vücudu geliştirmek için mükemmel bir seçenektir. Bu stil sırasında, kollarınız ve bacaklarınız aynı anda hareket ederken vücudunuzu sabit tutmak için karın kaslarınıza meydan okursunuz. Ayrıca kolunuzu, göğsünüzü ve sırtınızın üst kaslarını çalıştırarak her iki kolunuzu da sudan yukarı ve başınızın üzerinden kaldırırsınız. Kelebek yüzme sırasındaki vücudunuzun konumu da genel esnekliği artırmaya yardımcı olur.
Harika bir egzersiz olsa da, kelebeğin içine giren karmaşık hareketler ustalaşması zor olabilir. Suda bir meydan okuma arıyorsanız, bu yol kelebektir.
Yan yüzme kendi başınıza veya bir kickboard yardımıyla yapılabilir. Bu vuruşa daha az aşina olabilirsiniz çünkü yarışmalarda kullanılmaz. Yan vuruş tekniğine ve faydalarına bir bakalım:
Tıpkı adından da anlaşılacağı gibi, yan yüzeceksiniz. Vücudunuzu suyun bir tarafında konumlandırarak başlayın. Vücudunuzun bu tarafının altındaki kolu suda öne doğru uzatın. Üstteki kol, yatay olarak konumlandırılmış vücudunuzun üstünde duracaktır. Başınızı tam önünüzde uzanan kolunuza yaslayın. Yan yüzme tekniği ile yüzdüğünüz süre boyunca başınız bu pozisyondan hareket etmeyecektir. Yüzünüz suya girmediği için nefes alma tekniğiniz konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.
Yan yüzme sırasında her iki kolunuz da hareket edecek. Önünüzde uzanan kola lider kol denir. Lider kolunuz ve vücudunuzun yan tarafında duran kol, dirseğinizde bükülmüş olarak suyun içinde aşağıya doğru itiş yapar. Elleriniz göğsünüzün önünde birbirine doğru gelecek ve ardından düz, başlangıç pozisyonuna doğru yukarı doğru gidecektir.
Yan yüzüş sırasında, ileriye doğru ivmenizin çoğu bacaklarınızdan gelecektir. Bacaklarınızı bir makas vuruşu kullanarak hareket ettireceksiniz, bu da bacaklarınızın suyun altında değişen bir hareketle ileri geri hareket ettiği anlamına gelir. Ayak vuruşu yaptığınızda, kollarınız birbirine doğru hareket edecek ve ardından düz bir pozisyona geri dönecektir.
Yan yüzmede 30 dakika
boyunca 200 kaloriden fazla
yakabilirsiniz. Yarışmaları olmayan bir stil olsa da, yan vuruş genellikle cankurtaranlar tarafından suda
kurtarma yapmak için kullanılır. Bu nedenle, yan yüzmenin nasıl
yüzüleceğini
bilmek, acil bir durumda sizin işinize yarayabilir. Yatay bir pozisyon
da karın
kaslarınızı çalıştırırken, sizi ileriye doğru itmek için kol ve bacak
kaslarınızı kullanacaksınız.
YÜZMENİN DİĞER BRANŞLARI
Açık
suda yüzme, FINA tarafından nehirlerde, göllerde
veya okyanuslarda gerçekleşen herhangi bir yarışma olarak tanımlanır.
Açık suda
yüzme, hem Olimpik triatlonun (yüzme / bisiklet / koşu bölümleri, yüzme
0,9 mil
(1,5 km) uzunluğunda) ve daha uzun versiyonu olan 2,4 mil (4 mil)
Demir-adam'ın
önemli bir parçasıdır. km) açık suda yüzün.
FINA,
iki tür açık suda yüzmeyi onaylar. Uzun mesafeli
yüzme, maksimum 10 km (6 mil) mesafeli bir açık deniz etkinliğidir;
maraton
yüzmeleri daha uzak mesafeli yarışlardır. Açık su dünya şampiyonaları 5
km, 10
km ve 25 km mesafeler için onaylandı. Yarış mekanıyla ilgili FINA
kuralları
karmaşık değildir; başlıca gereklilikler, yarış süresi su sıcaklığı en
az 16 °
C (60 ° F) ve parkurda minimum derinlik 1,4 m (4 ft 8 inç). FINA
şampiyonaları
tuzlu veya tatlı suda yapılabilir.
Açık
suda yüzenlerin, ıslak giysiler de dahil olmak
üzere, yüzdürme veya itme gücüne yardımcı olabilecek herhangi bir
cihazı
kullanması yasaktır. Bir ıslak elbise, polipropilen gibi malzemelerden
yapılmışsa, bir rakibin kaldırma kuvvetine% 5'e kadar katkıda
bulunacaktır.
Gres yağı veya diğer benzer ürünler bir FINA etkinliğinde
kullanılabilir; bu
tür malzemeler genellikle açık suda yüzücüler tarafından soğuk suda
yüzücünün
vücuduna ekstra bir yalıtım tabakası sağlamak için kullanılır.
Açık
suda yüzmeyle ilgili rekabetçi sorunların yanı sıra,
etkinlik genellikle parkur veya arazi koşusunun parkurla ilgili olarak
sahip
olduğu bir havuzda yüzmeyle ilişki türüne sahip olarak tanımlanır. Açık
suda
yüzmek, yüzücünün havuzun getirdiği sınırlar olmadan hareket etmesine
ve buna
bağlı olarak yüzücünün vuruş ve ritminin kesintiye uğramasına izin
verir.
Atlama,
jimnastik ve akrobatik hareketlerin eklenmesiyle
yapılan, suya dalma sporudur. Akrobatik biçimiyle dalış, 19. yüzyılın
başlarında cimnastikçilerin eğlencesi ve 19. yüzyılın sonlarında
yarışmaları
yapılan bir spor olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. 1904'te Olimpiyat
Oyunlarının yüzme programının bir parçası oldu ve 20. yüzyılın ilk
yarısında
hızla gelişti. İki dalıcının aynı anda dalış yaptığı bir yarışma olan
senkronize dalış 2000 yılında ortaya çıktı ve Olimpiyat programına
dahil edildi.
Yarışmada dalışlar, sudan 5 veya 10 metre (16.4 veya 32.8 fit) yükseklikte sağlam bir platformdan veya 1 veya 3 metre yüksekliğindeki elastik bir sıçrama tahtasından yapılır. Olimpiyat yarışmalarında sadece 10 metrelik platform ve 3 metrelik tramplen kullanılır. Yarışmada gerçekleştirilen dalışlar, amatör su sporlarının dünya yönetim organı olan Uluslararası Amatör Yüzme Federasyonu tarafından yayınlanan bir tabloda performans zorluk dereceleri ile birlikte listelenmiştir. Yarışmacıların listelenen bazı dalışların yanı sıra kendi seçtikleri birkaç dalışı da yapması gerekir. En az üç, en fazla 10 hakem, kalkışa, vücudun havada yatmasına, öngörülen hareketlerin yerine getirilmesine ve suya girişe dikkat edilerek her dalışı puanlar. Her dalışın puanları toplanır ve zorluk derecesi ile çarpılır. Yarışma sonunda tüm dalışlarda en yüksek toplam puana sahip sporcu kazanır. Tramplen atlama yarışmasında erkekler 17, kadın 15 dalış yapar. Platform etkinlikleri erkeklerden 16, kadınlardan 14 dalış gerektirir. Senkronize yarışmalarda, katılımcılar 10 dalış yaparlar ve birbirleriyle eşzamanlılıklarının yanı sıra dalışın bireysel olarak uygulanmalarına göre değerlendirilirler.
Senkronize
yüzme, aynı zamanda su
balesi olarak da bilinir, bir veya daha fazla yüzücünün hareketlerinin
müzik
eşliğinde senkronize edildiği yüzme sporudur. İçinde dans figürleri ve
teatral
yapısından dolayı sanatsal bir yönüde vardır. Senkronize yüzme,
bireysel, düet
veya takım (dört ila sekiz kişilik) yarışmalarındaki yüzücüler, kendi
seçtikleri birkaç hareketle birlikte gerekli birkaç zorunlu hareket
gerçekleştirirler.
Olimpiyatlarda ve dünya yarışmasında, hem bireysel, hem zorunlu
hareketler, hem
de bir bütün olarak müzikal rutinlerinin icrası ve tarzı üzerine beş
hakemli
iki grup tarafından puanlanırlar.
![]() 05365428380 |
![]() info@ankarayuzmedersi.com |
![]() |
![]() |